Assalamualaikum wbt.

Hari ni hari ke tiga Kak Raiza masuk kerja setelah MC lebih kurang 2 minggu. Kesihatan? Alhamdulillah semakin pulih walaupun tidak sepenuhnya.

Walaupun kadang-kadang tengah-tengah jalan pon boleh terpelecok Dan sebagainya. Kak Raiza anggap ni salah satu proses untuk pulih.

Setelah lebih seminggu terbaring lesu tidak bermaya, semangat juga hilang entah ke mana. Susah juga Nak mengembalikan semangat untuk mula berkerja semula. Maklumlah, dah terbiasa pula breakfast pagi dengan Mak. After lunch lepak-lepak tengok TV layan Maharaja Lawak Mega 2017.

So hari ni Kak Raiza datang awal ke office. Orang pon tak ramai lagi. So agak tenang dan damai pagi ni. Alhamdulillah aku dah sihat.. suara hati Kak Raiza sambil melihat-lihat keliling. Suasana pagi memang damai Di sini.

Kak Raiza bersyukur sangat, berada di dalam environment ini. Masjid pon selangkah dua sahaja dari office Kak Raiza. Tu yang lebih menenangkan.

Pagi ni Kak Raiza sempat ambil 2 biji Vitamin C Shaklee. Barulah puas tengok muka sendiri. Ahak. Mulalah Kak Raiza tu syok sendiri kan. Eh tapi Vitamin C Shaklee memang best tau. Kesan nya memang jelas dan ianya adalah selamat. Sebab apa? Sebab Shaklee ada saintis sendiri yang akan buat research. So tak de la Kak Raiza susah hati dengan side effect nya... Ikhtiar untuk lebih sihat tu tak salahkan... 😘








Berminat produk suplemen? Perlukan konsultasi? Jangan segan hubungi saya.
Pengedar Shaklee Gombak, Wangsa Maju, Setapak.
PM | Whatsapp 012 3917458
SID : 926943



Assalamualaikum wbt.

Kak Raiza macam belum boleh move on lagi dengan denggi ni. Ahak. Nampak tak betapa denggi ni Memberikan impak yang sangat besar dalam kehidupan Kak Raiza .. 😂😂😂

Ok, Kak Raiza nak share sikit berkenaan denggi ni. Apa yang uols perlu tahu.

✓ Denggi tidak ada UBAT
✓ Denggi akan datang dengan pakej sakit perut, cirit-birit, muntah-muntah, demam urat, perut sebu atau gastrik, sakit kepala, badan tak seimbang macam nak tumbang.
✓ Kalau pesakit kuat, boleh bangun tapi kalau pesakit tak kuat, memang terbaring tiada kudrat.
✓ Sakit kepala yang teramat sampai Nak tengok HP pon tak boleh. Rasa pening Dan loya.
✓ Masa denggi menyerang, boleh jadi bleeding. Kencing berdarah. Buang air Besar berdarah. Gusi berdarah. Kena alert dengan perubahan ni.
✓ Kalau period, Doctor akan bagi ubat untuk stopkan period. Denggi sangat sensitive dengan darah tau. So pesakit kena monitor. Sebab bleeding ni boleh menyebabkan platelet semakin turun.
✓ Normal platelet untuk orang yang sihat ialah 150-400. Kalau platelet kita kurang dari ni, consider anda dah kena Denggi.
✓ suhu badan Dan BP akan turun Naik mendadak. Sekejap Naik, sekejap turun, ikut suka hati dia jer.
✓ Denggi boleh meragut nyawa Jika anda warga tua, kanak-kanak atau individu dewasa yang dah ada penyakit. Sebab biasanya orang yang dah berpenyakit, antibody badan dah tak kuat Nak lawan denggi.
✓ Denggi tak boleh pergi urut badan. Ni pesanan doctor Kak Raiza tempoh hari. Tak boleh pergi spa untuk berurut sebab boleh menyebabkan pembuluh darah pecah.
✓ Biasanya pegawai kesihatan akan call waris untuk buat fogging Di rumah pesakit.  Tak kiralah samada pesakit mendapatkan rawatan dari hospital swasta ataupun kerajaan. Kak Raiza ingatkan hospital kerajaan je yang implement ni. Tapi tak, untuk semua pesakit. Hospital akan buat report.
✓ Di sebabkan denggi tidak ada UBAT, Cara yang paling cepat untuk pulih ialah dengan melalui air kencing. Maksudnya, kena minum banyak air Dan air ni yang akan keluarkan kuman ni dari badan. Kalau duduk hospital, memang akan masuk drip 24 hours.
✓ lagi banyak kencing, lebih bagus.
✓ Elakkan gosok Gigi untuk mengelakkan gusi berdarah. Boleh gosok secara lembut. Guna jari Dan mouth wash sahaja.
✓ Kalau boleh makan, makanlah seperti biasa. Biasanya pesakit tidak akan ada selera makan. Kena paksa.
✓ Usahakan untuk pesakit masukkan cecair Di dalam badan. Kalau boleh minum, minumlah sebanyak mungkin. Kalau tak boleh minum, kena minum jugak. Ahak. Paksa.
✓ untuk pulih dari Denggi, ambil masa sekurang-kurangnya 2 minggu.
✓ Walaupun pulih, simptom denggi tetap ada. Kena banyak rest. Contohnya, pening, sakit sesetengah bahagian sendi seperti jari kaki, pergelangan Tangan dan lain-lain.
✓ Dehydrate. Kena pastikan minum air banyak walaupun dah mula pulih.
✓ Insurance protection. Nanti Kak Raiza cerita detail pasal ni.
✓ Supplement. Jangan ego. Bila tidak sihat, badan memang sangat memerlukan pembantu untuk pulih. Untuk naikkan paras antibody badan bagi melawan penyakit. Kak Raiza makan Nutriferon untuk boost antibody badan Dan Performance Drink untuk mengelakkan dehydration.
✓ Walaupun dah ambik supplement, ubat tetap kena makan jugak. Contohnya paracetamol, ubat sakit perut. Garam tahan muntah. Ubat gastric. Gaviscon. Ni antara ubat yang Kak Raiza kena makan masa warded hari tu secara konsisten maksudnya setiap 4 jam nurse memang akan datang hantar ubat.
✓ Sup ketam. Jus delima. Kalau boleh minum, minumlah. Salah satu petua untuk menaikkan platlet. Kak Raiza cuma makan sup ketam tu pon selepas discharge. Sebab masa warded memang tak boleh makan apa pun sebab akan muntah. Kak Raiza cuma mampu minum air mineral sahaja masa tu.
✓ REST. Perlu banyak rehat. Dan zikirlah. Sebab time sakit ni, memang tak boleh buat apa pun. Jadi gunakanlah kesempatan yang ada untuk berzikir dalam hati. Sekurang-kurangnya, dapat tambah pahala.

Ok. Ini adalah dari pengalaman Kak Raiza sendiri. Setiap pesakit mungkin  mempunyai pengalaman Dan kesan yang berbeza. Bergantung kepada antibody yang ada dalam badan untuk melawan penyakit.



Berminat produk suplemen? Perlukan konsultasi? Jangan segan hubungi saya.
Pengedar Shaklee Gombak, Wangsa Maju, Setapak.
PM | Whatsapp 012 3917458
SID : 926943



Assalamualaikum wbt.

Lama sangat tak update kat blog ni kan. LLB tu yang asyik beralasan je tu.. huhu.

Apa yang menyebabkan Kak Raiza kembali ke ruangan ini ialah Kak Raiza nak citer pengalaman Kak Raiza kena denggi. Which is Kak Raiza tak pernah terjangka pun. Kejadian berlaku sekelip Mata sahaja rasanya.

Hari ni, genap 2 minggu Kak Raiza MC. Nak tahu tak, sebenarnya Kak Raiza tak pernah warded sepanjang 35 tahun hidup Kak Raiza. Tak de pengalaman langsung. Alhamdulillah, Allah bagi kesihatan sepanjang hidup Kak Raiza selama ni. Tapi, sampai masa, ujian tetap datang. Kak Raiza redha je.

Nak jadi cerita, Kak Raiza dah rasa tak sedap badan dari hari Selasa exactly 28 Mac lagi tapi biasalahkan. Tuntutan kerja, so pergi kerja macam biasa. Masa ni Kak Raiza belum demam lagi. Cuma ada rasa sakit kepala. So, malas Nak layan sakit kepala ni. Buat tak tahu je. Cuma bila time dia datang berdenyut tu memang rasa sakit sangat. Hari Rabu pon Kak Raiza layan je sakit kepala ni. Hari Khamis Kak Raiza dah tak tahan. Kenapa kepala ni sakit sangat. Sampailah waktu lunch. Kak Raiza bagitau kawan, kenapa kepala aku sakit yer? Seingat Kak Raiza, banyak Kali akak cakap dengan BFF akak. Pagi Khamis tu Kak Raiza kene settlekan kerja dengan BFF akak. Lemau giler rasa tapi gagahkan jugak buat kerja. Sampailah waktu lunch. Lepas lunch BFF Kak Raiza ada meeting so sepatutnya ada satu task lagi yang Kak Raiza kena siapkan tapi serious masa tu sangat lemau. Sakit kepala berdenyut-denyut.

Cukup 4.30 pm, Kak Raiza terus capai kunci kereta Nak balik. Oh, waktu kerja Kak Raiza 7.30 am - 4.30 pm. Tapi jarang sebenarnya Kak Raiza balik sharp 4.30 ni. Selalunya pukul 5/6 baru sibuk Nak balik. Tapi hari ni memang dah tak larat. Kak Raiza terus msg BFF bagitau akak nak balik dah dan ada satu task yang tak siap lagi. On the way drive badan dah mula gigil. Sakit-sakit sendi. Kepala toksah cakap la. Memang berdenyut-denyut habis. Sampai je rumah, Kak Raiza terus tidur. Badan jadi lemah sangat-sangat. Malam tu tidur pon tak Lena. Macam mengerang pon ye jugak. Badan dah mula panas sikit.

Kak Raiza ni bukan jenis yang suka manjakan penyakit tau. So malam tu Kak Raiza dapat capai Nutriferon satu sachets. Kak Raiza memang kalau dah mula tak sedap badan akan ambik Nutriferon. Satu atau dua sachet. Normally, lepas ambik Nutriferon, badan akan kebah. Berbezanya Kali ni, badan makin sakit. Dan sangat lemah. So hari Jumaat tak larat pergi kerja. Nak drive pergi klinik pon tak larat. Sampai Kak Raiza terpaksa minta tolong kawan bawak pergi klinik. Btw, pagi tu Abah akak dah offer Nak hanta pergi klinik tapi Kak Raiza tak ready lagi. Makanya dalam pukul 11 am macam tu kawan Kak Raiza sampai rumah Dan terus pergi klinik. Kawan Kak Raiza dah suspect Kak Raiza kena denggi tapi Kak Raiza macam musykil. Sampai klinik doctor kata Kak Raiza tak demam. Cuma Kak Raiza dehydrate sahaja. Kak Raiza cakap dekat Doctor simptom yang Kak Raiza rasa tapi Doctor tetap berkeras kata Kak Raiza dehydrate so Doctor suruh minum air banyak Dan bagi MC. Doctor bagi paracetamol dan ubat tahan sakit.

Jumaat 31 Mac tu Kak Raiza makanlah ubat yang Doctor bagi tu. Pelik. Ubat tahan sakit tak berkesan untuk Kak Raiza. Tapi Kak Raiza makan jugak. Seharian terbaring je. Badan sangat lemau. Hari sabtu Kak Raiza start muntah-muntah. Demam urat masih tak kebah. Demam urat ni sejenis penyakit kita rasa badan tak berapa panas tapi sakit. Setiap sendi rasa sakit. Sakit sangat. Kalau Kak Raiza yang bukan jenis manjakan penyakit pon rasa sakit maksudnya memang sakit. Ahak. Malam Sabtu, Kak Raiza bagitau Abah, kalau tak baik jugak, Kak Raiza nak pergi Hospital. Dalam kepala Kak Raiza macam-macam dok fikir. Kena pergi Hospital ke? So Ahad 2 April pagi-pagi lepas breakfast Abah akak hantar pergi Hospital. Memula Abah Kak Raiza suruh tunggu Isnin sebab Ahad normally tak ada Doctor. Abah akak ingatkan nak bawa Kak Raiza pergi HKL. Tapi Kak Raiza cakap tak pe, kita pergi emergency Di Colombia Hospital.

Sampai hospital bahagian emergency, nurse terus check BP. Bayangkan hari Ahad pagi. Hospital pon lengang tak de orang. So pengalaman Kak Raiza memang tak tunggu lama sebelum nurse dan doctor entertain. Lepas ambik BP, Doctor check suhu. Demam skit 37.5. Doctor kata, daripada simptom adalah denggi. Tapi Doctor kata jangan Risau. Mungkin jugak demam virus sahaja. So Doctor decide kena masuk air sebab Kak Raiza dah start dehydrate. So masuk drip sementara nurse uruskan ward Kak Raiza Dan ambik darah untuk masuk lab.

Pukul 12 tgh hari Kak Raiza dah selamat duduk dalam ward sambil kena drip. Doctor Tan yang attach dengan Kak Raiza masa tu. Doctor cakap, suspect denggi tapi result darah tak keluar lagi. So bertapalah Kak Raiza dekat ward. Petang Ahad baru Doctor confirm yang Kak Raiza kena Denggi. Luckily, antibody mungkin masih berlawan dengan kuman Denggi tu so Kak Raiza still boleh bangun walaupun sakit.
Kak Raiza warded sampai hari Rabu 5 April.


Hari Ahad first day warded tu Kak Raiza ok lagi. Lelagi dah masuk drip so xdelah lemah sangat badan. Platelet pon masih ok walaupun turun sikit. 130. Normal platelet ialah 150. Tapi Doc Kak Raiza sangat positive. Dia cakap jangan Risau-risau. Nurse pulak sekejap-sekejap datang check BP dengan suhu. Suhu badan mula tak stable. Sekejap Naik sekejap turun. Badan semakin sakit. Hari Isnin bermulalah episode kesakitan. Kak Raiza dah start muntah-muntah. Platelet semakin turun jadi 94. Sebutir makanan pon tak boleh masuk dalam mulut. Azabnya Allah je yang tahu. Muntah Dan muntah. Kak Raiza cuma minum air mineral. Every half an hour minum segelas. Kak Raiza kena monitor setiap makanan yang masuk Dan keluar. Doctor walaupun muka cuak masa datang check Kak Raiza tetap positive. It's ok. You are getting better. Kak Raiza mcm tak boleh Nak digest apa yang Doctor cakapkan tu. Platelet semakin turun. Muntah makin kronik, you are getting better? Tapi tak sempat fikir. Sebab badan lemah, kepala sakit, perut sakit. Semualah sakit. Start bleeding tapi Kak Raiza tak berani cakap dengan nurse. Kelakar pon ada jugak. Kau sakit tapi Kau takut Nak cakap Kau sakit. Setiap Kali nurse datang, mesti nurse Tanya ada bleeding tak? Buang air Besar or kecik berdarah ke. Gusi berdarah ke. Semua Kak Raiza kena report. Suspen jugak time ni tau.

Setiap Kali Doctor datang check, doctor ckp u know what? Denggi ni tak de ubat tau. We just help you with the drip. But you have to drink as much as you can. You have to eat. Masalahnya, Kak Raiza tak boleh makan. Minum pon muntah. Camne. Memang bebetul mengharapkan drip ni la kaedahnya. Setiap hari bahagian kitchen akan datang bawak menu makan untuk pilih. Tapi Kak Raiza tak selera Nak makan Di tambah dengan muntah. Azabnya. Ya Allah, Kak Raiza rasa macam... Aku Nak SIHAT. Desperate giler time ni. Office mate Kak Raiza datang melawat bawak Nutriferon dengan Performance Drink Shaklee. Kak Raiza dapat makan satu sachet je. Muntah lagi. Bancuh segelas PD. Muntah lagi. Allah. Masa ni Kak Raiza rasa tak pe lah muntah pon janji dapat masuk sikit dalam badan. Maklumlah doctor sendiri cakap tak de ubat. So terpaksalah ikhtiar dengan supplement. Tapi still tak dapat 100%. Tak pe. Usaha & tawakal.

Selasa 4 April. Platelet makin drop. 76. Doctor mula psycho. You boleh balik esok kalau minum air banyak lagi. Kalau tak, I tak bagi you  discharge. Muntah Dan muntah Dan muntah lagi. Aduhai. Serious masa ni Kak Raiza memang desperate Nak sihat. Ya Allah, kalau macam ni lah rasa sakit denggi tu, Allah. Kuatkanlah semangat. Semangat Nak ulang alik toilet. Semangat Nak hadap muntah saban Kali. Semangat Nak tengok makanan dengan penuh selera kembali.

Rabu 5 April. Ambik darah macam biasa. Doctor Tan kata boleh discharge hari ni tapi after dapat result darah. Kak Raiza memang kuatkanlah semangat nak discharge jugak hari ni. Rasa tak larat sangat Nak makan ubat demam, tahan muntah Dan sakit perut. Gaviscon lagi. Tengok ubat semakin loya jadinya... Lagi pon Kak Raiza kesian dekat Mak yang Jaga Kak Raiza kat hospital. Walaupun Kak Raiza duduk bilik single tapi tetaplah tak selesa Mak akak nak tidur kan. Kesian jugak kat Adik Kak Raiza yang balik dari off shore semata-mata risaukan Kak Raiza. So Kak Raiza memang set dekat mind. Kak Raiza kena sihat hari ni. Kak Raiza mesti kena discharge hari ni jugak.  So hari ni Kak Raiza tahan muntah. Minum air banyak-banyak. Bila nak muntah je, Kak Raiza tidur. Sebab tak nak bagi platelet turun lagi. Tgh hari Doctor Tan check. Doctor kata platelet tak Naik. Tapi Kak Raiza buat muka kesian kat Doctor minta discharge. Nasib Doc agree. Dengan syarat Jumaat datang check darah lagi. So Kak Raiza discharge lah hari Rabu sebelum maghrib. Masa ni sebenarnya Kak Raiza tak sihat lagi tapi sebab semangat Nak sihat tu sangat tinggi. Kak Raiza gagahkan diri.

Alhamdulillah. Hari ni Kak Raiza dah makin ok. Btw, untuk recover denggi memang sangat lama ye. Walaupun platelet dah Naik, demam dah kebah, cirit birit dah tak de, muntah dah hilang... Sakit sendi tetap ada. Kepala still pening-pening lalat. Tak boleh berdiri lama. Tak boleh duduk lama. Tangan still menggigil. Selera masih tak ada. Sendi masih sakit. Tapi getting better.

Cukupla Kak Raiza rasa denggi ni sekali seumur hidup. Sebab Kak Raiza rasa masa ni SIHAT tu Kekayaan sebenarnya.


Sampai ke hari ni Kak Raiza masih amalkannya Performance Drink untuk atasi masalah dehydration Kak Raiza Dan juga Nutriferon. Kak Raiza makan everyday. Sebab , supplement ni kena makan time sihat. Bukan time sakit. Sebab supplement bukan ubat.

Eh, Kak Raiza kan dah sihat. Perlu ke ambik supplement lagi? Kalau uols Tanya akak, jawapan Kak Raiza ialah perlu. Sebab apa? Badan kita tengah lemah sekarang ni. So perlu support dengan supplement untuk mempercepatkan proses penyembuhan. Even kalau dah sihat pon tetap perlu ambik supplement untuk support kesihatan uols tau.

Jadi, kalau ada sahabat atau saudara-mara tersemat yang kena denggi, ketahuilah denggi bukan sakit yang buat-buat sakit walaupun doctor kata dah sihat. Kesan daripada kuman Denggi itu masih ada.

Kalau Nak tahu, dah  seminggu Kak Raiza pulih dari Denggi menurut kata Doctor tapi...
✓ masih lagi sakit sendi
✓ jari jemari masih menggigil. Tak boleh Nak genggam kuat
✓ Naik tangga masih perlu berpaut sebab tiba-tiba pening
✓ jari jemari kaki masih lagi sakit
✓ kaki masih lemah walau boleh berjalan
✓ tiba-tiba boleh pitam
✓ tidak ada selera makan
✓ kepala masih berpinar-pinar
✓ gusi masih berdarah
✓ badan tiba-tiba gatal macam kena gigit nyamuk tapi sebenarnya xde kena gigit pon

Simptom tetap ada walaupun dah sihat. Cukup sampai sini citer pengalaman denggi Kak Raiza. Nanti Kak Raiza Sambung lagi.



Berminat produk suplemen? Perlukan konsultasi? Jangan segan hubungi saya.
Pengedar Shaklee Gombak, Wangsa Maju, Setapak.
PM | Whatsapp 012 3917458
SID : 926943


Morning uols....

Apakah makanan sihat yang masuk pertama sekali dalam badan uols hari ni?

Kak Raiza sempat grab ESP. Penyelamat di kala subuh hari sebagai menu sahur yang paling malas. Orang malas macam kak Raiza memang sangat sesuai breakfast ESP ni. Haha

Eh, tapi orang rajin pon boleh minum ESP ni. Kalau rajin tapi minum ESP ni tu maksudnya pilihan bijak untuk permulaan hari yang sihat... 😘😘😘 .

Ramai juga yang tanya kak Raiza, sedap ke ESP ni?
Ok, meh Kak Raiza citer sikit. Honestly kalau uols ambik ESP semata-mata bancuh di dalam air rasanya memanglah tak sedap langsung. Ahak. Sebab apa? Sebab ESP ialah pure soya tau without campuran gula tambahan. Cuma ada sedikit vanilla tapi masih tawar rasanya. So untuk menambahkan selera, Kak Raiza suka tambah 1-2 sudu besar madu. Bergantung kepada tahap kemanisan yang diinginkan. Bagi mereka yang kencing manis dan mengamalkan stevia juga boleh tambahkan stevia. Tiada masalah pun sebab ESP hanya makanan tambahan bukan ubat untuk menyembuhkan ye. So kena faham di sini.

If uols berminat nak cuba ESP, jangan risau dengan rasa ESP ni sebab ada banyak buah-buahan dan makanan sihat yang lain yang boleh add on untuk variasikan rasa ESP itu mengikut selera uols. Kak Raiza akan guide uols dalam penyediaan resepi ESP ni. Just pick and choose mana yang uols suka ok...



Berminat produk suplemen? Perlukan konsultasi? Jangan segan hubungi saya.
Pengedar Shaklee Gombak, Wangsa Maju, Setapak.
PM | Whatsapp 012 3917458
SID : 926943



Awal-awal bulan ni Raiza dah restock sebahagian stock Shaklee yang telah pun habis. Antaranya Women's Health Set dan Set homecare. Yang bestnya banyak dapat FREE Gift yang Shaklee bagi tau. Contohnya set Homecare ni dapat FREE Spray bottle & Non-woven bag. Bottle spray ni best tau. Tak de jual kat luar dan tahan lama. Spraynya tidak mudah rosak.

Manakala Women's Health Set pulak dapat FREE Gift paperbag. Dengan setiap pembelian set ni layak untuk beli Jute Bag yang super besar ni hanya dengan harga RM 12.80 sahaja tau. Dan.... dengan setiap pembelian RM 100, layak untuk membeli shaker Shaklee yang baru yang super gorgeous. Memang bestlah restock stock bulan ni...


Shaker baru yang sangat gorgeous... ;-)




Berminat produk suplemen? Perlukan konsultasi? Jangan segan hubungi saya.
Pengedar Shaklee Gombak, Wangsa Maju, Setapak.
PM | Whatsapp 012 3917458
SID : 926943


Tahu tak chicken pox disease? Orang tua-tua selalu kata, setiap orang pasti akan terkena penyakit ni sekali seumur hidup. Samada lambat atau cepat sahaja. Ada yang masih kanak-kanak telah pun kena penyakit ni dan ada juga yang dah besar panjang baru kena. Jadi memang tak boleh lari. Hehe. Untung kalau kena ketika kanak-kanak sebab parut cepat hilang . 😉

Macam mana nak menghadapinya?
Raiza nak cerita sikit berdasarkan pengalaman kakak Raiza sendiri apabila anak buah yang terkena penyakit ni minggu lepas,  Arif Syahmi berusia 5 tahun.

Balik dari Taska Khamis lepas, Arif Syahmi mengadu dengan papa katanya badan dia kena gigit nyamuk. Ada banyak. Dia tanya papa kenapa banyak sangat tumbuh di badan dia. So papa bagitau my sis. Bila my sis check rupanya tanda chicken pox. Badan Arif tidaklah terlalu panas. Cuma gatal katanya.

Bila tahu simptom chicken pox terus my sis bawak ke klinik then bagitau my mom and mintak advise nak buat macam mana. Maklumlah badan akan Jadi miang kan. Di tambah pula chicken pox tu mula berair. Biasalah petua orang-orang tua, my mom suruh my sis cari daun mambu dan Mandi kan Arif dengan daun ni then untuk kurangkan gatal, sapu bedak sejuk.

My sis try cari daun mambu tapi tak jumpa on the Friday tu. So dia try Google. Ramai yang suggest Shaklee Basic H dan cream Herbal blend. Dua-dua produk ni memang ada kat rumah dia. Memang Raiza suruh dia simpan Kat rumah untuk kegunaan emergency. Awalnya Raiza memang tak de suggest apa-apa pon produk shaklee. Raiza biar je dia nak try cara traditional tapi my sis decide nak cuba cara Shaklee. So dia mandi kan Arif Syahmi dengan Basic H. Slumber je dia jadikan Basic H tu macam sabun Mandi. Then lepas mandi terus sapu cream Herbal Blend di samping pantang makan kicap untuk mengelakkan kesan parut menjadi gelap. Ubat doktor still makan macam biasa cuma cream yang doc bagi je tak guna sebab dah guna Herbal Blend. 2-3 hari chicken pox tu dah mula kering. Arif pon aktif je macam biasa. Tak de la terbaring ke apa. Cuma bila rasa gatal dia mintak mummy sapu kan Herbal Blend. Herbal blend ni ada rasa berangin bila di sapu kan.

Hari Selasa next week tu dah baik. Happy giler my sis sebab tak payah cuti lama-lama. Hari Rabu Arif dah fully recovered from chicken pox and dah pergi school pon. So now tengah tunggu kakak dia pula kena. Yang peliknya si kakak tak berjangkit pula. Huhu.

Apa pengalaman ibu-ibu lain mengenai chicken pox ni? Jom share mana tahu memberi manfaat pada yang lain. 😉





Berminat produk suplemen? Perlukan konsultasi? Jangan segan hubungi saya.
Pengedar Shaklee Gombak, Wangsa Maju, Setapak.
PM | Whatsapp 012 3917458
SID : 926943


Obses kulit cerah?
------------------

Ini combo terbaik!

Kenapa?

Sel kat muka tu lifetime dia 21hari je pastu mati dan kne generate baru

Apakah bahan asas untuk bina sel?
Jawapan dia Protein

Bagaimana Shaklee membantu?
ESP membekalkan Protein yang tulen organik (non GMO tau!) 14g setiap serving!

So amik ESP je kan mudah

Nak kasi cerah?
Vitamin C lah jawapnye paling efektif untuk cerahkan kulit!

So jom amalkan ESP dan Vitamin C untuk kulit cerah 😊





Berminat produk suplemen? Perlukan konsultasi? Jangan segan hubungi saya.
Pengedar Shaklee Gombak, Wangsa Maju, Setapak.
PM | Whatsapp 012 3917458
SID : 926943


Berita baik untuk penggemar protein ESP dari Shaklee. Beli sekarang dengan harga jimat. Harga yang dipaparkan adalah harga retail. Jika anda ahli Shaklee, semestinya harga lebih murah. Jadi, daftarlah sekarang untuk menikmati diskaun berganda.

Tak cukup dengan diskaun 5%? Inginkan lebih penjimatan? Apakata beli set promosi ini. 
Beli 7 tong ESP dengan harga 6 tong sahaja. Jimat? Sudah pasti!
Nanti dulu! Dengan pembelian set ini, anda layak untuk keahlian PERCUMA. 
Maksudnya? Anda tidak perlu membayar RM 954. Harga lebih jimat sebagai ahli.
Dan lagi? Penghantaran secara percuma dari Shaklee HQ. 

Sebagai ahli yang berdaftar dengan Shaklee melalui pembelian set ini, anda juga layak menikmati bonus tunai yang di bayar pada bulan berikutnya.

Jadi, WAJARKAH anda melepaskan peluang ini? 
Jangan lepaskan PELUANG yang hanya datang setahun sekali sahaja.  Fikir-fikirkan ok! 

Bulan ini juga ada promosi suplemen untuk kanak-kanak. Bukan mak-mak je yang nak sihat dan gorgeous tau. Anak-anak pon mahu juga. Vitalea for children adalah multivitamin untuk kanak-kanak yang membekalkan semua keperluan nutrisi dalam satu tablet. 

So, jom grab sekarang. 




Berminat produk suplemen? Perlukan konsultasi? Jangan segan hubungi saya.
Pengedar Shaklee Gombak, Wangsa Maju, Setapak.
PM | Whatsapp 012 3917458
SID : 926943




Kempen 1R1K (1 Rumah 1 Kotak) Nutriferon

Cara semula jadi mantapkan perisai tubuh. Nutriferon bertindak sebagai immune booster bagi menggalakkan sistem antibodi badan berkerja sendiri untuk melawan penyakit.

Atau dengan bahasa mudahnya, nutriferon ni bertindak sebagai askar yang bagitahu polis untuk tangkap pencuri. Camtulah lebih kurang perumpamaan secara mudahnya. Kalau tak de pencuri, askar ni tadi sentiasa berjaga-jaga.

Syok jugak kalau dalam badan kita ada askar tolong jaga kan.... wink emoticon




Berminat produk suplemen? Perlukan konsultasi? Jangan segan hubungi saya.
Pengedar Shaklee Gombak, Wangsa Maju, Setapak.
PM | Whatsapp 012 3917458
SID : 926943



Alkisah Nutriferon Shaklee.

Saya bermula dengan shaklee melalui Nutriferon inilah 3 tahun yang lepas. Mencari penawar batuk


Vitamin C Shaklee sentiasa menjadi pilihan ramai. Sebab apa? Sebab yang paling utama ialah M.U,R.A.H. Sebotol ada 180 biji dan boleh bertahan selama 6 bulan. Bayangkan sehari hanya memperuntukkan 50sen sahaja untuk mendapatkan manfaat Vitamin C. satu tablet manfaatnya seperti makan 7 biji limau. Sebiji limau boleh dapat tak dengan harga 50sen? Tak dapat kan.... Kat pasar pon tak dapat harga 50 sen sebiji limau tau. Apatah lagi 7 biji limau. 

Sebab kedua ialah sifatnya yang Sustain Release. Apakah maksudnya? Maksudnya ialah vitamin C ni boleh bertahan dalam badan selama 5 jam kerana ia di lepaskan setiap jam. So, selama tempoh 5 jam, badan kita akan dapat menikmati manfaat Vitamin C. 

Tetapi Vitamin C shaklee hanya 500mg berbanding jenama lain ada yang 1000mg. 
Ramai yang beranggapan, lebih tinggi kandungan vitamin C adalah lebih baik. Silap yer. Sebenarnya, berapa lama Vitamin C boleh berada dalam badan itulah yang terbaik. Kenapa? sebab pada satu-satu masa, badan kita hanya memerlukan kurang 100mg. Jadi ke mana lebihnya vitamin C yang tidak diserap oleh badan? Vitamin C yang lebihnya akan larut dan di buang melalui proses perkumuhan. Jadi, sangatlah rugi kalau Vitamin C yang kita makan di buang begitu sahaja kan. 

Pilihlah dengan bijak. Pilihan uols akan menentukan kesan vitamin C terhadap tubuh badan uols. Rasai dan nikmatilah kebaikan vitamin C kerana Vitamin C ialah vitamin asas yang diperlukan oleh badan.



Berminat produk suplemen? Perlukan konsultasi? Jangan segan hubungi saya.
Pengedar Shaklee Gombak, Wangsa Maju, Setapak.
PM | Whatsapp 012 3917458
SID : 926943


Selalu orang salah anggap antara supplement dan ubat. Ramai yang menganggap supplement boleh bertindak seperti ubat especially ubat tahan sakit. Salah ye!

Supplement ialah makanan tambahan yang memenuhi ruang-ruang kosong nutrisi yang diperlukan oleh tubuh badan kita. Tetapi kenapa ada yang kata suplement boleh menyembuhkan? Secara dasarnya, supplement tidak menyembuhkan tetapi membantu mencukupkan nutrisi yang diperlukan oleh tubuh badan kita untuk menghalang, menyerang dan melindungi tubuh kita dari serangan penyakit. Supplement membantu meningkatkan antibodi badan supaya ia dapat berkerja untuk mengekalkan kesihatan. Apabila antibodi menjadi kuat, antibodi inilah yang akan melawan penyakit.

Jadi, penting ke makan supplement?
Saya tidak ada jawapan untuk anda. Andalah yang harus menjawabnya sendiri. Tanya pada hati, adakah cukup nutrisi yang kita ambil setiap hari melalui corak pemakanan kita. Cukupkah gizi makanan kita untuk merangsang antibodi badan? Atau adakah makanan yang kita makan itu lebih menyumbang kepada penyakit. Jawab dengan jujur dan anda akan temui jawapannya adakah anda memerlukan supplement.



Berminat produk suplemen? Perlukan konsultasi? Jangan segan hubungi saya.
Pengedar Shaklee Gombak, Wangsa Maju, Setapak.
PM | Whatsapp 012 3917458
SID : 926943