Bagaimana Shaklee membantu masalah chicken pox?

By 9:17 AM , ,



Tahu tak chicken pox disease? Orang tua-tua selalu kata, setiap orang pasti akan terkena penyakit ni sekali seumur hidup. Samada lambat atau cepat sahaja. Ada yang masih kanak-kanak telah pun kena penyakit ni dan ada juga yang dah besar panjang baru kena. Jadi memang tak boleh lari. Hehe. Untung kalau kena ketika kanak-kanak sebab parut cepat hilang . 😉

Macam mana nak menghadapinya?
Raiza nak cerita sikit berdasarkan pengalaman kakak Raiza sendiri apabila anak buah yang terkena penyakit ni minggu lepas,  Arif Syahmi berusia 5 tahun.

Balik dari Taska Khamis lepas, Arif Syahmi mengadu dengan papa katanya badan dia kena gigit nyamuk. Ada banyak. Dia tanya papa kenapa banyak sangat tumbuh di badan dia. So papa bagitau my sis. Bila my sis check rupanya tanda chicken pox. Badan Arif tidaklah terlalu panas. Cuma gatal katanya.

Bila tahu simptom chicken pox terus my sis bawak ke klinik then bagitau my mom and mintak advise nak buat macam mana. Maklumlah badan akan Jadi miang kan. Di tambah pula chicken pox tu mula berair. Biasalah petua orang-orang tua, my mom suruh my sis cari daun mambu dan Mandi kan Arif dengan daun ni then untuk kurangkan gatal, sapu bedak sejuk.

My sis try cari daun mambu tapi tak jumpa on the Friday tu. So dia try Google. Ramai yang suggest Shaklee Basic H dan cream Herbal blend. Dua-dua produk ni memang ada kat rumah dia. Memang Raiza suruh dia simpan Kat rumah untuk kegunaan emergency. Awalnya Raiza memang tak de suggest apa-apa pon produk shaklee. Raiza biar je dia nak try cara traditional tapi my sis decide nak cuba cara Shaklee. So dia mandi kan Arif Syahmi dengan Basic H. Slumber je dia jadikan Basic H tu macam sabun Mandi. Then lepas mandi terus sapu cream Herbal Blend di samping pantang makan kicap untuk mengelakkan kesan parut menjadi gelap. Ubat doktor still makan macam biasa cuma cream yang doc bagi je tak guna sebab dah guna Herbal Blend. 2-3 hari chicken pox tu dah mula kering. Arif pon aktif je macam biasa. Tak de la terbaring ke apa. Cuma bila rasa gatal dia mintak mummy sapu kan Herbal Blend. Herbal blend ni ada rasa berangin bila di sapu kan.

Hari Selasa next week tu dah baik. Happy giler my sis sebab tak payah cuti lama-lama. Hari Rabu Arif dah fully recovered from chicken pox and dah pergi school pon. So now tengah tunggu kakak dia pula kena. Yang peliknya si kakak tak berjangkit pula. Huhu.

Apa pengalaman ibu-ibu lain mengenai chicken pox ni? Jom share mana tahu memberi manfaat pada yang lain. 😉





Berminat produk suplemen? Perlukan konsultasi? Jangan segan hubungi saya.
Pengedar Shaklee Gombak, Wangsa Maju, Setapak.
PM | Whatsapp 012 3917458
SID : 926943

You Might Also Like

0 comments